T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
WEB SİTESİ GİZLİLİK VE ÇEREZ POLİTİKASI
Web sitemizi ziyaret edenlerin kişisel verilerini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca işlemekte ve gizliliğini korumaktayız. Bu Web Sitesi Gizlilik ve Çerez Politikası ile ziyaretçilerin kişisel verilerinin işlenmesi, çerez politikası ve internet sitesi gizlilik ilkeleri belirlenmektedir.
Çerezler (cookies), küçük bilgileri saklayan küçük metin dosyalarıdır. Çerezler, ziyaret ettiğiniz internet siteleri tarafından, tarayıcılar aracılığıyla cihazınıza veya ağ sunucusuna depolanır. İnternet sitesi tarayıcınıza yüklendiğinde çerezler cihazınızda saklanır. Çerezler, internet sitesinin düzgün çalışmasını, daha güvenli hale getirilmesini, daha iyi kullanıcı deneyimi sunmasını sağlar. Oturum ve yerel depolama alanları da çerezlerle aynı amaç için kullanılır. İnternet sitemizde çerez bulunmamakta, oturum ve yerel depolama alanları çalışmaktadır.
Web sitemizin ziyaretçiler tarafından en verimli şekilde faydalanılması için çerezler kullanılmaktadır. Çerezler tercih edilmemesi halinde tarayıcı ayarlarından silinebilir ya da engellenebilir. Ancak bu web sitemizin performansını olumsuz etkileyebilir. Ziyaretçi tarayıcıdan çerez ayarlarını değiştirmediği sürece bu sitede çerez kullanımını kabul ettiği varsayılır.
Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz aşağıda sıralanan amaçlarla T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından Kanun’un 5. ve 6. maddelerine uygun olarak işlenmektedir:
Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz, kişisel verilerinizin işlenme amaçları doğrultusunda, iş ortaklarımıza, tedarikçilerimize kanunen yetkili kamu kurumlarına ve özel kişilere Kanun’un 8. ve 9. maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve amaçları kapsamında aktarılabilmektedir.
Çerezler, ziyaret edilen internet siteleri tarafından tarayıcılar aracılığıyla cihaza veya ağ sunucusuna depolanan küçük metin dosyalarıdır. Web sitemiz ziyaret edildiğinde, kişisel verilerin saklanması için herhangi bir çerez kullanılmamaktadır.
Web sitemiz birinci ve üçüncü taraf çerezleri kullanır. Birinci taraf çerezleri çoğunlukla web sitesinin doğru şekilde çalışması için gereklidir, kişisel verilerinizi tutmazlar. Üçüncü taraf çerezleri, web sitemizin performansını, etkileşimini, güvenliğini, reklamları ve sonucunda daha iyi bir hizmet sunmak için kullanılır. Kullanıcı deneyimi ve web sitemizle gelecekteki etkileşimleri hızlandırmaya yardımcı olur. Bu kapsamda çerezler;
İşlevsel: Bunlar, web sitemizdeki bazı önemli olmayan işlevlere yardımcı olan çerezlerdir. Bu işlevler arasında videolar gibi içerik yerleştirme veya web sitesindeki içerikleri sosyal medya platformlarında paylaşma yer alır.
Oturum Çerezleri (Session Cookies) |
Oturum çerezleri ziyaretçilerimizin web sitemizi ziyaretleri süresince kullanılan, tarayıcı kapatıldıktan sonra silinen geçici çerezlerdir. Amacı ziyaretiniz süresince İnternet Sitesinin düzgün bir biçimde çalışmasının teminini sağlamaktır. |
Web sitemizde çerez kullanılmasının başlıca amaçları aşağıda sıralanmaktadır:
Farklı tarayıcılar web siteleri tarafından kullanılan çerezleri engellemek ve silmek için farklı yöntemler sunar. Çerezleri engellemek / silmek için tarayıcı ayarları değiştirilmelidir. Tanımlama bilgilerinin nasıl yönetileceği ve silineceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için www.allaboutcookies.org adresi ziyaret edilebilir. Ziyaretçi, tarayıcı ayarlarını değiştirerek çerezlere ilişkin tercihlerini kişiselleştirme imkânına sahiptir.
Kanunun ilgili kişinin haklarını düzenleyen 11 inci maddesi kapsamındaki talepleri, Politika’da düzenlendiği şekilde, ayrıntısını Bakanlığımıza ileterek yapabilir. Talebin niteliğine göre en kısa sürede ve en geç otuz gün içinde başvuruları ücretsiz olarak sonuçlandırılır; ancak işlemin ayrıca bir maliyet gerektirmesi halinde Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenecek tarifeye göre ücret talep edilebilir.
Tarihi çok eskilere dayanan karakucak, yağlı güreş, şalvar ve aba güreşi gibi geleneksel güreşlere ev sahipliği yapmış ve pehlivanlar diyarı olarak tanınmış Serik'te sporun ayrı bir yeri ve önemi vardır. Serik'te spor deyince akla ata sporumuz güreş gelmektedir. Güreş branşında ilçemizde yetişmiş birçok sporcu bulunmaktadır. İsmail OGAN gibi olimpiyat şampiyonu bir güreşçinin yetişmesi güreşe olan ilginin başlıca sebebidir. İsmail OGAN gibi olimpiyat şampiyonu bir güreşçinin yetişmesi güreşe olan ilginin başlıca sebebidir. İsmail OGAN' dan sonra da ilçemizde birçok güreşçimiz Türkiye Şampiyonalarında dereceler yapmış, millî mayoyu giymiştir.
Minder güreşinin yanında ilçe insanı, yağlı güreşe de ilgi duymaktadır. Yağlı güreş, geleneksel bir Türk sporudur. Güreşçiler vücutlarına yağ sürerek güreştikleri için bu şekilde adlandırılır. Er Meydanı denilen alanlarda yapılır. Güreşçilerin vücutlarının yağlanması nedeni ile birbirlerini tutmaları zorlaştığından, büyük güç ve ustalık gerektiren bir spordur. Son yıllarda ilçemizin hemen hemen her köyünde düğün ve sünnet merasimlerinde ya da çeşme, yol, cami, okul açılışlarında yağlı güreşler düzenlenmekte, büyük bir izleyici kitlesi tarafından takip edilmektedir. Günümüzde ilçemizde yılda bir ya da iki kez yağlı güreş organize edilmektedir.
YÖRESEL YEMEKLERİMİZ
Keşkek: Buğday dövülür kabuğu alınır. Güzel bir şekilde yıkanır. Büyük kazanlarda odun ateşinde pişirilir. Daha sonra güzelce çırpılır. Sıcak olarak üzerine kızdırılmış tereyağı dökülerek servis yapılır.
Köfte: Güzel bir şekilde kıyılmış yağlıca dana veya davar etinden yapılır. Kıyma güzel bir şekilde baharatları katılarak yoğrulur. Pişirilerek yanında yeşilliklerle servis edilir. Köfteden önce piyaz yemek gelenektir.
Piyaz: Yörenin en iyi kuru fasulyesi haşlanarak yapılır. Üzerine özel olarak hazırlanmış tahinli sos dökülür. Mutlaka haşlanmış yumurta, domates, soğan ve maydanoz ile süslenerek servis yapılır.
Biraz su kaynatılır. İçine bir miktar darı (mısır) atılır. Darılar iyice piştikten sonra üzerine yağ dökülüp yenilir.
Sütün içine biraz su katılarak ateşte kaynamaya bırakılır. Süt kaynadıktan sonra bir tabakta suyla ezilen un içine dökülür. Biraz tuz serpilir. Biraz koyulaşınca ocaktan indirilir. Soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra yenilir.
Buğday el değirmeninde yarılır. Yarıldıktan sonraki ayran buğdayın üzerine dökülür ve kaynatılır. Sabaha kadar bekletilir. Sabah kuruması için güneşe konur. Kuruduktan sonra çorbası yapılıp içilir.
İçinde bolca arpacık soğanın olduğu sulu et yemeğidir.
Ocağa su konur. Un ilave edilir. Bulamaç haline getirilir. Çorba şeklinde pirinçsiz olarak acılı pişirilir ve bulamaca katılır.
Yarma buğday kaynatılır. İçine kekik ve nohut atılır. Pişince ayranın içine dökülür ve üzerine yağ kesilir.
Yufka biraz kalınca açılır. Yufka oklavaya dolanır. Sarılmış yufka bir çizgi halinde ikiye bölünür. Daha sonra muska dilimi şeklinde kesilir ve kaynayan suya atılır. Çıkarıldıktan sonra soğuk suya tutulur. Sarımsaklı yoğurdun içine karıştırılır. Üzerine yağ kesilir.
YÖRÜKLER
Günümüzde Yörükler, eski geleneklerini büyük ölçüde kaybetmişlerdir. Konargöçerlerin sayısı 200 civarında olsa da ilçemizde yerleşik düzene geçenler de yazları yaylara giderek gelenekleri devam ettirmektedirler.
İlçemizde sosyal, kültürel ve ekonomik alt yapının özünü Yörükler teşkil eder. İlçede yaşayan Yörükler, yazları Sorgun ve Çayır Yaylasında; kışın ise Serik'te ikamet etmektedirler. Yörükler açısından göç önemlidir. Hatta göç ile ilgili söyledikleri "Yörük'e göçelim diyesiye önüne göçüver" sözü buna bir örnektir. Kışı Serik'te geçiren Yörükler, Nevruzla birlikte yaylaya göçmek için hazırlıklara başlayarak yayla turizminin gelişmesinde rol oynamaktadırlar.
Honamlı adının, Orta Asya'da Hunnam adlı bir bölgeden geldiği tahmin edilmektedir. Ayrıca Çin lisanında Koyun kelimesi Hun olarak adlandırılmıştır. Koyunlu adı verilen bu Türklere, Çinliler Hun adını vermişlerdir. Honamlılar fiziksel yönden diğer aşiretlere pek benzemez. Honamlı aşireti de farklı mahallelere yayılmıştır.
Bu aşirete Haytalar adı da verilmiştir. Aşiret mensupları kendilerine 'Hayta' denmesinden pek hoşlanmazlar. Yazın Şarkîkaraağaç tarafına göçerler. Aşiret, Kocayatak, Solak, Murtana, Gebiz tarafında kışlar.
Karakoyunlu aşireti mahallelere ayrılmış değildir. Kışlak ve yaylaklarında otlaklarına göre topluluklar halinde yaşayan Karakoyunlular bir muhtarın idaresinde hareket ederler. Adlarını sahip oldukları Karakoyun sürülerinden almışlardır. Karakoyunlular; Karaboynuz, Cumalı, Gebiz tarafında kışlarlar.
Basırlı, Çankara, Şehit Ahmetli diye üç mahalleden oluşan Eskiyörük aşireti ilk önce Boğazak ve Çakallık köylerine yerleşmiştir. Daha sonra civar köylere dağılan Eskiyörük aşiretinin en kalabalık mahallesi Basırlı'dır. En kalabalık aşiret sayılır. Basırlı aşireti Sulu Tekke, Yanköy, Kocayatak civarına yerleşmiştir. Aşiretin diğer aileleri Cumalı, Eminceler, Taşlık, Burmahancı köylerine yerleşmiştir. Daha çok ziraat ve hayvancılıkla geçinirler.
Bu aşiretin büyük bir kısmı, Gebiz havalisi, Ayanos ve Kuşlar tarafında yerleşmiştir.